Of het nu gaat om de opening van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, het Edison Gala, The Voice of Holland of – wat verder van huis – de spectaculaire show van Madonna op de Super Bowl: indrukwekkende animaties en projecties zijn haast niet meer weg te denken op grote evenementen.

Zulke beelden worden gemaakt door een VJ: het visuele broertje van de DJ. In korte tijd is een nieuwe creatieve hi-tech scene ontstaan die helemaal draait om visuele illusies en het scheppen van een virtueel decor. Dat kan gaan om snoeiharde techno (de beelden worden wel eens ‘virtuele partydrugs’ genoemd) maar ook om operaproducties, dansvoorstellingen of exposities. Nederland loopt voorop in deze nieuwe mediakunst: collectieven als Vision Impossible, Eyesupply en KBK treden wereldwijd op, vaak in het kielzog van grote DJ-namen als Tiësto of Hardwell. Een VJ is pas een VJ als hij zijn eigen beelden kan maken met Photoshop, After Effects, 3D-programma’s of met speciale mapping software.

De voorbereiding van een show duurt soms maanden – maar dan krijg je ook wat! Tijdens de show zelf draait alles om timing. De VJ zorgt voor de juiste beelden op het juiste moment; cruciaal bij bijvoorbeeld een modeshow of concert. Tijdens feesten hebben VJ’s een compleet arsenaal aan footage en digitale effecten om de sfeer te versterken. Hiervoor gebruiken ze videomixers zoals de Roland V800 HD mixer, en mixprogramma’s zoals Resolume of Modul8. Een goede VJ werkt samen met de DJ, muzikanten, dansers en lichtmensen aan één fantastische belevenis. Daar komt veel bij kijken!